Paarse vrijdag

Vandaag stonden we op het Futura College stil bij Paarse Vrijdag. Door de coronamaatregelen was het dit jaar helaas zonder gastsprekers, maar we hebben er alsnog veel aandacht aan besteed. Zo hebben alle leerlingen een armbandje gekregen, is de Paarse Vrijdag Krant gelezen, zijn er lessen gevolgd over dit onderwerp en zijn er mooie discussies en gesprekken gevoerd in de klas. Door de keukenploeg zijn er zelfs overheerlijke paarse cupcakes gebakken. Deze werden in de pauze aan alle leerlingen uitgedeeld.
Waarom wordt op het Futura College Paarse Vrijdag eigenlijk gevierd? Seksuele diversiteit zou toch niet bijzonder moeten zijn?
Helaas wel. Ook in Nederland zijn er nog steeds mensen die moeite hebben met het accepteren van LHBTQ’ers. Om te laten zien dat wij op school vinden dat iedereen zichzelf zou moeten kunnen zijn, dragen wij deze dag paars en praten hierover tijdens de les.
Wist u bijvoorbeeld, dat 9% van de meisjes en 7% van de jongens zich aangetrokken voelt tot iemand van hetzelfde geslacht? Dit zou betekenen dat zo’n 40 leerlingen op deze school deze gevoelens rond deze leeftijd ontwikkelen. Helaas durft 32% van deze groep dit aan niemand op school te vertellen. Kun je dan echt jezelf zijn, als je met zo’n groot geheim rondloopt en dit met niemand durft te delen? Bang om gepest te worden? Het antwoord is vrij eenvoudig: nee. Je kunt dan niet zijn wie je bent.
In de lessen hebben we onder andere gesproken over wat wij kunnen doen om iedereen zichzelf te kunnen laten zijn. De conclusie was om vooral te beginnen bij jezelf. Hoor je wel eens het scheldwoord “homo” in de gang? Wat doe je dan? Kan iedereen zichzelf zijn bij jou in de klas? Ben jij wel eens bevooroordeeld? Jij kunt degene zijn die ervoor zorgt dat iedereen zich veilig voelt op school. Het begint bij jezelf. En daarom staan wij op school stil bij Paarse Vrijdag. Want iedereen mag hier zijn wie hij is!