Bezoek ProDemos en de Tweede Kamer

Afgelopen maandag zijn we met de entreegroep naar Den Haag geweest. We bezochten daar ProDemos (Het huis voor democratie en rechtsstaat) en de Tweede Kamer.

Als eerste kregen we bij ProDemos les in politieke besluitvorming.De studenten maakten in groepen hun eigen politieke partij en schreven op wat zij belangrijk vonden. Hierna bepaalden ze samen alle andere ‘politieke partijen’ de inrichting van hun eigen stad. Waarom moet er een huisarts in onze stad en waarom willen we geen windmolens?En op welke plek zetten we dan de boerderij neer?

Na een kleine pauze gingen we naar de Tweede Kamer, we bezochten de plenaire zaal en mochten ook naar de publieke tribune. Hier kregen we uitleg over de inrichting van de Tweede Kamer en konden leerlingen hun vragen stellen. ‘Waar gaat Geert Wilders zitten?’ en ‘Waarom staan er niet op alle stoelen een logo?’.

Wist u trouwens dat de stoelen de vorm hebben van de Nederlandse tulp? En dat het kunstwerk met de stenen symboliseert dat iedere provincie belangrijk is in de Tweede Kamer?