Week van de mediawijsheid

Deze week staan wij op school stil bij de week van de Mediawijsheid. Mediawijsheid komt al op veel verschillende plekken terug binnen onze school. Zo wordt er tijdens de lessen burgerschap onder andere aandacht besteed aan fakenieuws, deepfake en grooming, maar ook tijdens de lessen sociale vaardigheden (van BAAZ) komt bijvoorbeeld social media, sexting en cyberpesten aan bod. We besteden er dus veel aandacht aan. Maar het kan in deze huidige samenleving, waarin social media een steeds grotere rol krijgt, nooit genoeg zijn!

Daarom staan wij als school deze week stil bij, in dit geval, ons telefoongebruik. Zijn we allemaal niet een klein beetje verslaafd geworden aan onze telefoon? Kunnen we hem nog makkelijk voor langere tijd wegleggen? En welke gevaren brengen met name social media met zich mee?

Vandaag hebben we genoten van een interactieve voorstelling waarbij al deze onderwerpen aan bod kwamen. De leerlingen zijn met deze voorstelling aan het denken gezet over hun eigen telefoongebruik. Bijzonder aan deze voorstelling was dat de leerlingen tijdens de voorstelling ’telefoontijd’ kregen. Echter was de voorstelling zo boeiend, grappig en de moeite waard om te blijven kijken, dat veel leerlingen op deze momenten niet eens meer hun telefoon hoefden te checken.

Welke leerling is vanavond al zo ver om zijn telefoon weg te leggen tijdens het eten of de telefoon beneden te laten als hij of zij naar bed gaat? Wij zijn heel benieuwd…..